Ben je tussen de 8 en 13 jaar? En lijkt het je leuk om een hele week met pony's om te gaan in de vakantie? Dan is dit echt iets voor jou! Ook als je geen ervaring hebt.

Ieder jaar organiseren we weer een aantal ponykampen – officieel eigenlijk ‘pony-instructieweken’, want we slapen, behalve de laatste nacht, niet op de manege. Het doel van die vakantieweken is jou een onvergetelijke, gezellige en leerzame week met de pony’s te geven!

Hoogtepunten

In een pony-instructieweek leer je op een 'vrije' manier om te gaan met pony's. Daarom geven we een paar bijzondere lessen:

 • Freestyle les: werken met een loslopende pony in een ruimte van 10 bij 10 meter, waarbij je leert om met lichaamstaal controle te krijgen over richting en tempo van de pony.
 • Grondwerk: gehoorzaamheidsoefeningen met de pony aan een lange lijn. Daarbij gebruiken we allerlei hindernismateriaal, zoals parasols, een zeil, een wipwap of pionnen.
 • Rijden zonder zadel om je pony beter aan te leren voelen en om te leren goed je evenwicht te bewaren.
 • Pony masseren om meer te leren over het lijf van je pony – waar voelt hij warm, koud, hard of zacht aan? – en verder gaan we natuurlijk ook uitgebreid poetsen.

Leer je pony écht te begrijpen

Alles staat deze week in het teken om zo vertrouwd mogelijk met je pony om te gaan. Om samen met je pony te werken en elkaar volledig te begrijpen. We vertellen je daarom veel over hoe je de pony beter kunt begrijpen.

Wil je alvast wat weten? Luister. In het wild leven pony's in een kudde, met een hengst, een aantal merries en hun nakomelingen. De merrie met de meeste levenservaring loopt voorop: zij weet waar je lekker gras kunt eten, waar je water kunt drinken en waar je kunt slapen. De hele kudde volgt haar, zij bepaalt de richting. De hengst beschermt de kudde tegen gevaar en bepaalt het tempo van de kudde. Als er een roofdier aankomt zal hij aangeven dat de kudde hard weg moet galopperen.

Een pony heeft veel respect voor deze twee leiders: de hengst en de merrie. Als je als mens goed wilt omgaan met een pony word je eigenlijk samen een mini-kudde. De pony ziet jou als leider en wil je graag, uit vrije wil, volgen. Hij wil nu graag leuke dingen met je doen en goed naar je luisteren.

Programma  

Een pony-instructieweek duurt 5 dagen, van maandag tot en met vrijdag, van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tussen de middag eten we in ons eigen ‘PonyHome’, dus je hoeft geen lunch mee te brengen.

Dit gaan we allemaal doen:

 • Verzorging (poetsen, stal uitmesten)
 • Freestyle en grondwerk
 • Theorielessen
 • Voltigeren (gymnastiek te paard)
 • Dressuurlessen
 • Springlessen
 • Buitenritten
 • Zwemmen
 • Picknicken
 • En meer

Demonstratiemiddag

In deze week leer je natuurlijk ontzettend veel. Op vrijdag is er daarom vanaf 15.00 uur een demonstratiemiddag. Hierin kun je aan je ouders, verzorgers, broertjes, zusjes, buren of tantes laten zien wat je geleerd hebt!

Data in 2019

Week 1: 8 juli t/m 12 juli
Week 2: 15 juli t/m 19 juli
Week 3: 22 juli t/m 26 juli
Week 4: 29 juli t/m 2 augustus
Week 5: 5 augustus t/m 9 augustus
Week 6: 12 augustus t/m 16 augustus

Niet vergeten om mee te nemen

Rijbroek, rijlaarzen, cap, gymschoenen, warme trui, regenkleding, handdoek.

Kijk hier voor tarieven.

Ga naar de aanmeldformulieren.

Overnachten

Je slaapt gewoon thuis. Woon je te ver weg? Dan kunnen jij en je ouders misschien wel slapen in DroomPark de Hooge Veluwe. Dit park ligt 50 meter – 1 minuutje lopen – van ons bedrijf af en heeft leuke slaapplekken voor kleine en of grotere gezinnen en families.

Kijk op droomparken.nl/hoogeveluwe