Een veilige en prettige manege voor ruiter en paard: dat dit ons ernst is, zie je aan onze certificeringen. Zo hebben we het veiligheidscertificaat van de stichting Veilige Paardensport en voldoen we aan het keurmerk Paard en welzijn. Daarnaast werken we met een aantal collegabedrijven samen in de Manege & Ruiter Bond (M&RB).

Over de stichting Veilige Paardensport

Deze stichting is in 2001 opgericht, met als doel: de veiligheid van de paardensport vergroten. Heb je als manege dit certificaat, dan voldoet de locatie aan een aantal bouwtechnische eisen, zoals hoogte van de rijbaan en breedte van de in- en doorgangen. Andere voorbeelden zijn verplichting van de cap, gediplomeerde instructeurs, onderhoud aan het harnachement en afgeschermde stap- en trainingsmolens. Je vindt ons terug op het overzicht van certificaathouders.

Over het keurmerk Paard en welzijn

Dit keurmerk bestaat sinds 2007. Maneges die aan dit keurmerk willen voldoen, krijgen een inspecteur van Keurmerk Paard en welzijn (KPW) en een dierenarts langs. Aangekondigd en onaangekondigd. Zij onderzoeken nauwgezet een aantal eisen op het gebied van voeding, huisvesting, gedrag en gezondheid. Scoort een manege voldoende op alle fronten, dan ontvangt dat bedrijf het keurmerk. Je ziet ons onderaan de pagina van keurmerkhouders, inclusief de datum van jaarlijkse herkeuring.

Manege en Ruiterbond (M&RB)

In 2015 richtten we, samen met een aantal andere maneges, de Manege & Ruiter Bond (M&RB) op. Tot die tijd waren we verenigd in de FNRS/KNHS. We vonden dat hun aandacht te veel verschoven was naar de (top)paardensport voor ruiters met een eigen paard. En te weinig voor ruiters die leren rijden en willen blijven leren op manegepaarden. Met de M&RB zetten we ons ervoor in dat paardrijden voor iedereen leuk is en leuk blijft.

Kom je vast bij ons paardrijden, dan ontvang je een eigen Manege & Ruiter Bond-paspoort. Daarmee kun je meedoen aan de D- en V-proeven. In het paspoort houden we je hele ruiterloopbaan bij. Met het M&RB-paspoort krijg je bovendien korting op allerlei evenementen. Daarnaast zorgt de bond voor verdere ontwikkeling van de opleidingen voor de manegeruiter én voor de instructeurs. Samen met de bij de M&RB aangesloten maneges organiseren wij landelijke evenementen. En: een paar keer per jaar valt het M&RB-magazine op je mat!

Op de website van de M&RB vind je meer info over de D- en V-proeven en de instructeursopleidingen.