Activiteiten bij Stal Mansour

Trompetterkorps

Ons trompetterkorps geeft je een machtige ervaring. Het trompetgeschal, de trappelende hoeven, de herauten in kostuum en met veer op de hoed – je waant je in een andere tijd. Kom eens bij één van de optredens kijken! Of nog mooier: boek ons trompetterkorps voor je huwelijk, jubileum, optocht of ander bijzonder moment.

In een optocht

Wil je jullie carnaval, bloemencorso, nationale feestdag, prijsuitreiking of een andere feestelijke optocht extra luister geven? Dan komen we graag met 2 tot 10 herauten te paard, en zelfs een paukenpaard als je het moment nóg meer kracht mee wilt geven. Zo reed ons trompetterkorps mee met de Carnavalsoptocht op Rosenmontag te Keulen – te zien op de Duitse tv –, de Reuzenoptocht in Maastricht, 5 mei in Katwijk, de Sinterklaasoptochten in Arnhem, Elburg, Ede, Veenendaal, Amersfoort en op Koningsdag in Arnhem.

Als show

Van een country-fair, in het voorprogramma van een wedstrijd of show, tot een open dag: met een show van 10 tot 20 minuten, waar de herauten al blazend figuren rijden, in stap en draf, heb je er een bijzonder hoogtepunt in je programma bij. Ons trompetterkorps deed bijvoorbeeld mee aan de Country Fair in Barneveld, samen met de Gele Rijders – gekleed in hun gala-tenue –, op de Dag van het Paard op de Hoge Veluwe en het afscheid van Valegro in de Brabanthallen.

Ter ontvangst

Bij een bruiloft, een feest, een zakenontmoeting of andere gelegenheid zorgen onze herauten graag voor een memorabele ontvangst. Meestal staan we dan met 2, maximaal 4 herauten, te paard. Dergelijke ontvangsten verzorgen we geregeld bij kasteel Doorwerth in Doorwerth en hotel Groot Warnsborn in Arnhem. Recent bliezen we bij een personeelsfeesten in Arnhem, het jaarlijkse galadiner van de Arnhemse carnavalsvereniging en bij de opening van Musis Sacrum door koningin Máxima.

Het muzikale repertoire

De trompetten zijn zogenaamde signaaltrompetten of cavalerietrompetten, die de herauten met één hand kunnen spelen. De verschillende natuurtonen vormen ze door de lipspanning te veranderen. Het repertoire bestaat uit militaire marsen, eresignalen, signalen uit de jachtwereld en speciaal voor het trompetterkorps geschreven composities.

Training van de herauten: muzikale én rijvaardigheden

Elke vrijdagavond oefent het trompetterkorps zowel muzikaal als te paard. Het trompetterkorps, dat uit zo’n 20 enthousiaste vrijwilligers bestaat, staat onder muzikale leiding van Peter Pieterse en Edwin Lutjeboer. Gea Draaijer verzorgt de rijinstructie. Zij traint de trompetters in het rijden met één hand, zodat ze met de andere hand de trompet kunnen vasthouden. De paukenist leert het paukenpaard met de voeten te besturen om de 2 pauken, die aan weerszijden van dit paard bevestigd zijn, te kunnen bespelen.

Training van de paarden

De training van de paarden lijkt op die van politiepaarden. Nieuwe paarden wennen eerst aan het geluid van een trompet vlak boven hun oren. Vervolgens zetten we ook sirenes en donderpotten in, om de paarden aan veel mensen en lawaai te laten wennen en vertrouwen te houden. Paard en ruiter moeten namelijk onder alle omstandigheden rustig kunnen blijven – voor hun eigen veiligheid en dat van het publiek.

Door deze intensieve opleiding van paard en ruiter geeft het trompetterkorps bij alle optredens de beste kwaliteit van rijden, muziek en veiligheid. Rik Steijn heeft de algehele verantwoordelijkheid voor het korps en de organisatie.

Verzorging van de paarden

Eén of enkele uren voor het optreden borstelen en wassen we de paarden en maken we ze klaar voor de reis. Ter plekke tuigen we de paarden op. Bij thuiskomst zorgen we goed voor de paarden en kunnen ze daarna weer de actiefstal in.

Meer weten en zien?

facebook.com/manegemansour/

facebook.com/tktepaard/

Offerte aanvragen

De mogelijkheden lopen uiteen van 2 herauten te paard om gasten of bezoekers te verwelkomen tot een optocht met 10 paarden van 2 tot 3 uur. Neem contact met ons op voor een offerte.