Paardrijden bij Stal Mansour

De basis

Download alle tarieven

Jeugd vanaf 10 jaar (zonder rijervaring)   Voor aanmelden Starterslessen, Klik hier!

Ben je 10 jaar of ouder en heb je nog geen rijervaring? Dan hebben we een speciaal startersprogramma van ongeveer 6 weken voor jou! De lessen van 30 minuten zijn iedere week, zoveel mogelijk op dezelfde tijd en bij dezelfde lesgever. Zo ziet dat programma eruit:

Rijden aan de lange lijn (Longe)

Je eerste lessen volg je in een groep van ongeveer 8 ruiters, waarbij je met 2 ruiters tegelijk rijdt. In deze lessen leer je goed in het zadel te zitten, hoe je je voeten in de stijgbeugels zet en de teugels vasthoudt. Je leert hoe je een pony kunt laten lopen en weer stoppen. In deze lessen zit je pony nog vast aan een lange lijn. Dit noemen we een ‘longe’.

Aan de longe leer jij je handen te gebruiken om via de teugels te sturen, je benen te gebruiken om het tempo aan te geven en de rest van je lijf om nog meer aan je pony te ‘vertellen’. Want door te kijken waar je heen gaat, laat je de pony al een bochtje om lopen. Voor je balans doe je gymoefeningen op de pony. Dit helpt ook om te ontspannen. Als dat helemaal goed gaat, doen we die oefeningen ook in draf. Bij elke les zetten we meer pony’s in. De laatste les(sen) loopt de pony dan helemaal los en ga je het zelf doen! Maar dat leggen we je dan stap voor stap uit.

Verzorging en omgang met pony’s

Wanneer je niet op de pony zit, leer je alles over omgang met en verzorging van pony’s. Je leert over verschillende karakters, de zintuigen, de manier van leven en omgang met soortgenoten. Verder gaan we met de pony aan de hand lopen en leer je hem aan een touw vast te zetten. We besteden veel aandacht aan het aanraken van de pony en het poetsen. Want poetsen is bedoeld om je pony schoon te maken én om de gezondheid te controleren. En natuurlijk leren we je de pony op te zadelen.

Zelf rijden

Na ongeveer 6 weken beoordelen we of je klaar bent om zelf te gaan rijden. Ben je nog niet klaar? Dan volg je nog een aantal extra longelessen. De meesten kunnen nu door naar de lessen waarin je zelf rijdt.

Op het grote krijtbord lees je op welke pony jij mag rijden. Samen met iemand van de staldienst zorg je dat je pony gepoetst en gezadeld wordt. Als iedereen klaar is, loopt de groep tegelijk naar de rijbaan waar wij je helpen met opstijgen. Ook wordt even gecontroleerd of alles goed op de pony ligt. Het kan zijn dat de pony waar je op moet al loopt of na jouw les wordt overgenomen. Zorg je wel dat je er een half uur van tevoren bent? Dan heb je genoeg tijd om te poetsen en te zadelen!

Bekijk de afspraken, over kleding bijvoorbeeld.

Volwassenen    

Voor aanmelden Starterslessen, Klik hier!

Of je nu 18 bent of 88, leren rijden kan altijd. Speciaal voor volwassen starters hebben we een ruiteropleidingsprogramma samengesteld, dat uit 3 stappen bestaat:

Stap 1: proefles 

In een proefles van een half uur ervaar je wat het paardrijden inhoudt en wat erbij komt kijken. Heb je de smaak te pakken? Geef je dan op voor de starterscursus. De proefles kun je nog gewoon apart betalen. 

Stap 2: starterscursus

De starterscursus bestaat uit 6 privélessen van 30 minuten aan een lange lijn – de ‘longe’ – plus 2 theorielessen.

Leer de praktijk

Bij een longeles houdt de instructeur het paard vast aan een lange lijn. Je hoeft dus nog niet te sturen, waardoor je alle aandacht hebt voor het volgen van de bewegingen van je paard. Zo leer je het best hoe je goed in het zadel zit, hoe je de voeten in de stijgbeugels plaatst en de teugels in handen neemt. En hoe je een paard laat lopen en weer stoppen. We helpen je met gymoefeningen op het paard om te werken aan je balans en een ontspannen houding.

Ben je volkomen op je gemak? Dan gaat het paard voor het eerst in draf en leer je deze snellere beweging te volgen. Je communiceert met je paard via de ‘hulpen’. Met je handen geef je, via de teugels, het paard de richting aan. Met je benen kun je door druk uit te oefenen het paard motiveren om harder te lopen. Ook de verplaatsing van je lichaamsgewicht heeft effect. Door te kijken waar je heen gaat kun je het paard laten afwenden. Door je op te richten gaat het paard langzamer lopen of zelfs stoppen.

En de theorie

In kleine groepjes van 4 tot 8 cursisten volg je 2 theorielessen van elk 2 uur. In les 1 leer je over gedrag en karakter van paarden, de verschillende eigenschappen, de zintuigen, leefwijze en omgang met soortgenoten. We bestuderen samen een loslopend paard en de bewegingen in de verschillende snelheden. Zo zie je hoe je snelheid en richting van een paard kan beïnvloeden. Daarnaast leer je met je paard aan de hand te lopen, je paard te leiden en aan een touw vast te zetten.

In theorieles 2 staan we stil bij het poetsen en zadelen van je paard. Vóór het rijden worden de paarden altijd door de ruiter zelf gepoetst – behalve als je paard toevallig in de les ervoor meedoet. Het poetsen bestaat uit het lijf borstelen en hoeven uitkrabben. Dit is een goede manier om huid, ledematen en hoeven te controleren. Daarna leer je uitgebreid hoe het zadelen in zijn werk gaat en hoe je een hoofdstel omdoet.

Stap 3: vervolg

Na de starterscursus stap je over naar één van de reguliere lessen die past bij je niveau en op een moment in de week dat het je uitkomt. Onze lessen duren een uur, inclusief het op en afstijgen en uitstappen van de paarden. Houd je er in je planning rekening mee dat je het paard voor en na de les zelf verzorgt? Reken op een half uur vooraf en een kwartier erna.

Download alle tarieven.

Bekijk de afspraken, over kleding bijvoorbeeld.